Braisert lammeskank

Braisert lammeskank

Fantastisk god oppskrift pÄ braisert lammeskank med rÞdvinssaus, rotgrÞnnsaker og potetmos

Braisert lammeskank er et svÊrt godt alternativ til lammelÄr. Du fÄr et svÊrt mÞrt og smakfullt kjÞtt og den beste sausen. Lammeskanker har bein og beinmarg som gir en svÊrt god kraft til sausen.
Viste du ogsÄ at Ä koke mat med bein og marg gir oss pÄfyll av kollagen? Det er bra for huden!

Sammen med grĂžnnsakene, kalvefond og rĂždvinen fĂ„r du altsĂ„ en saus du gjerne vil drikke av melkeglass, sĂ„ god er den 🙂 Det er viktig Ă„ steke skankene godt pĂ„ alle sider fĂžr du har de i gryten med alt det andre, Da lukker du de gode smakene og saften inne i kjĂžttet, samt at den brunede skorpen gir en deilig smak til sausen.

Å braisere betyr Ă„ koke brunet kjĂžtt eller fisk i en gryte med lokk i ovn og hvor retten er tilsatt vĂŠske. Du fĂ„r svĂŠrt mĂžrt og saftig kjĂžtt.

Du kan ogsÄ tilsette ca 200 gr sellerirot i potetmosen for en ennÄ rikere smak pÄ stappen. Bruk poteter som er melne, her er det flere alternativ, men mandelpotet er alltid et godt alternativ.

Lammeskank ingredienser (4 porsjoner)

  • 4 lammeskanker
  • 8 gulrĂžtter (4 til kraft og 4 til tilbehĂžr)
  • 1/2 sellerirot (1/4 til kraft og 1/4 til tilbehĂžr)
  • ca 150 gr kĂ„lrot
  • 1 lĂžk
  • 2 fedd hvitlĂžk
  • 3 ss tomatpurĂ©
  • 1/2 boks hermetisk, knust tomat
  • 2 dl ufortynnet Bong kalvefond
  • 4-5 dl rĂždvin
  • 1 god kvist fersk rosmarin og timian
  • vann sĂ„ det dekker
  • salt og pepper
  • 600 gram melen potet (gjerne mandel)
  • 150 g meierismĂžr
  • litt nĂžytral olje
  • 3-4 ss creme fraiche
  • litt maizena til Ă„ tykne sausen

Her er en oppskrift pÄ rÞdvinssaus du kan benytte til biff, and, torsk eller annet.

Her finner du oppskrift pÄ langtidsstekt lammelÄr.


Lammeskank i ovn – slik gjĂžr du det:

La skankene bli romtemperert i minst 30 min fÞr du skal lage de. Ha pÄ salt og pepper.

Kutt opp lĂžk, hvitlĂžk, 4 gulrĂžtter, 1/4 sellerirot i terninger pĂ„ ca 2×2 cm.

Lag staver av gulrot, sellerirot og kÄlrot. Ha dette i en kald kjele og sett til side enn sÄ lenge.

Finn frem en stekepanne og en stÞpejernsgryte (eller kjele som tÄler Ä stÄ i ovnen)

smalt ca 50 g smÞr i kjelen pÄ middels varme, tilsett grÞnnsakene og la disse steke seg mÞre og blanke uten Ä bli svidd. Dette tar ca 4 min. Tilsett tomatpure og fres alt i ett minutt til, tilsett urtene, knust tomat, fond og rÞdvin.

Stek skankene i varm panne med olje og smÞr. Stek de godt pÄ alle sider og legg de over i gryten en etter en. Fyll pÄ med vann til det dekker skankene, sÄ lite som mulig. PrÞv Ä fÄ skankene i bunn av gryten og grÞnnsakene over, slik at du slipper Ä tilsette mer vann enn nÞdvendig.

Sett gryten med lokk midt i stekeovn pÄ 150 grader i ca. 2 1/2 timer. Ta ut kjelen og sjekk om kjÞttet er mÞrt og lÞsner fra beinet. Hvis nei, mÄ du koke litt lenger. Hvis ja, lÞfter du skankene over i en ildfast form og dekker med aluminiumsfolie. Sett tilbake i ovnen og skru ned til 100 grader.

Sil sausen over i en ny og vid kjele, redusere kraften til ca 1/3 eller til du synes den smaker skikkelig godt. Smak til med salt og pepper og tilsett litt maizena opplÞst i kaldt vann for Ä fÄ en tykkere konsistens pÄ sausen.

POTETSTAPPE
Denne kan du begynne Ä lage mens du reduserer sausen. Skrell potetene og del de i 4. Kok de mÞre i vann uten salt. Sil av vannet og la de dampe seg godt for Ä fÄ bort mest mulig vann. Smelte ca. 50 gr smÞr i en kjele og tilsett 3 rause ss creme fraiche (kan erstattes med seterrÞmme eller flÞte). Tilsett potet og mos dette godt sammen smak til med salt og pepper og gjerne en skvis med sitronsaft. Fett og syre er en god kombinasjon.

ROTGRØNNSAKER
Lages ca 15 minutter fÞr alt annet er klart for servering. Ta frem kjelen med rotgrÞnnsakene. Tilsett ca 50 gr smÞr og la grÞnnsakene dampe i smÞr under lokk pÄ noksÄ lav varme i 10-15 min. Pass pÄ at det damper godt, men ikke svir seg. Mengde grÞnnsaker og smÞr er smak og behag, men det mÄ vÊre nok smÞr til at det ikke blir tÞrt. Du trenger ikke Ä tilsette vann, grÞnnsakene avgir mye vÊske i seg selv.

Denne oppskriften er laget for Ă„ dele en av mine favorittretter med vĂ„re kunder og fĂžlgere. Som vi sier i Eiendomsfinans;- gode lĂžsninger er dĂ„rlige hemmeligheter. Med Ăžnske om et fortreffelig mĂ„ltid – Julianne Skovli GĂ„svĂŠr, markedssjef og hobbykokk đŸ™‚