Boliglån 
– for deg som skal kjøpe bolig

Finansieringsbevis?

Er du på boligjakt lønner det seg å være ute i god tid med å søke om finansieringsbevis, da er du sikker på hvor mye du kan by i en budrunde. Har du finansieringsbevis på plass før budrunden starter kan du også by uten forbehold om finansiering, som kan være en fordel i budrunder med mange budgivere.

Vi hjelper deg å finne riktig bank! Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg.

Boliglån på anbud

Hos oss får du gode råd og konkurransedyktige tilbud før ditt nye boligkjøp. Fordelen ved å benytte oss når du skal søke om finansieringsbevis, er at vi sjekker med flere banker for å sikre deg gode betingelser. Sammen finner vi en fornuftig løpetid og det boliglånet som passer dine ønsker og behov. Da unngår du å bruke tid på en rekke bankmøter, og du forholder deg til en fast rådgiver som kjenner din historie. Eiendomsfinans optimaliserer lånesøknaden og gjør hele jobben med å innhente lånetilbud fra aktuelle banker på dine vegne.

Du kan også lese mer på våre andre sider om mellomfinansieringrefinansieringsletting av betalingsanmerkningersamle dyre smålånomstartslånspesiallån og seniorlån.

Tips: Eiendomsmeglers oppgave vil alltid være å sikre høyest mulig salgssum for selger. Husk derfor at det er lurt å holde finansieringsbeviset ditt tett til brystet, slik at megler ikke vet hvor mye du har mulighet til å by. Be heller megler om å ringe oss for å få bekreftet budsummen.

Ofte stilte spørsmål om boliglån

Et boliglån er et lån som tas opp for å finansiere kjøp eller refinansiering av en bolig. Boliglån kan tas opp fra banker, finansinstitusjoner eller andre långivere, og kan ha ulike løpetider og rentebetingelser.
Renten på et boliglån beregnes på bakgrunn av en rekke faktorer, slik som lånets løpetid, lånets størrelse, din økonomiske situasjon og den generelle rentenivået i markedet. Långivere kan også tillate deg å velge mellom fast og variabel rente, avhengig av dine ønsker og behov.
En boligkvote er en grense for hvor mye du kan låne til kjøp av en bolig, basert på din økonomiske situasjon. Boligkvoten beregnes av långiveren, og tar hensyn til blant annet inntekt, formue, gjeld og andre forpliktelser. Boligkvoten har som mål å sikre at du ikke tar opp et boliglån som overstiger det du har råd til å betjene.
Et annuitetslån er en type boliglån der du betaler ned lånet med jevne, månedlige avdrag. Terminbeløpet består av både renter og nedbetaling, slik at lånet gradvis blir mindre for hvert avdrag du betaler. Etter hvert som du betaler ned på lånet, blir renteandelen mindre og avdragsdelen høyere.
Et serielån er et lån med variable terminbeløp. Terminbeløpet er det du som låntager betaler banken hver måned/betalingstermin og består av renter, avdrag og termingebyr. Har du serielån vil avdragsdelen være lik gjennom hele nedbetalingstiden. Med et serielån betaler du mindre hver måned etter hvert som du betaler ned på lånet. Renteandelen synker mens avdragsdelen er den samme.
Et lån med flytende rente er en type boliglån der renten varierer i takt med den generelle rentenivået i markedet. Lån med flytende rente kan være lurt for deg som ønsker å ha muligheten til å benytte deg av lave rentenivåer når de oppstår, men også kan være mer risikabelt enn lån med fast rente, da du ikke kan være sikker på hva renten vil være i fremtiden.
Et lån med kort løpetid er et boliglån som har en relativt kort løpetid, som for eksempel 5-10 år. Kortløpslån kan være attraktivt for deg som ønsker å betale ned lånet raskt, men husk at det kan være dyrere hver måned å ha et lån med kort løpetid enn et lån med lengre løpetid, da du må betale ned lånet over en kortere periode.
Et lån med lange løpetid er et boliglån som har en relativt lang løpetid, som for eksempel 30 år. Lange løpetider kan være aktuelt for deg som ønsker å ha lavere månedlige terminbeløp, men husk at du også vil betale mer i renter over tid med et lån med lang løpetid.
Et boliglån med sikkerhet, også kalt et sikret boliglån, er et lån som krever at du stiller noen form for sikkerhet for lånet. Sikkerheten kan være en eiendom som banken er villig til å ta pant i. Et boliglån med sikkerhet kan være en mulighet for deg som ønsker å sikre lånet med en verdi, men husk at du kan miste sikkerheten hvis du ikke klarer å betjene lånet.

Bedre rente på boliglånet

Dersom du tror at renten på boliglånet ditt ligger over snittrenten i markedet, er det fornuftig å ta en runde med banken først for å høre om de er villige til å justere den. Se Finansportalen for mer informasjon om boliglånsrenter hos de forskjellige bankene, eller spør oss. Vi har svært god oversikt over bankmarkedet.

Dersom banken du har i dag ikke er villige til å gjøre justeringer på renten din, eller om endringene ikke er gode nok, kan det lønne seg å snakke med oss. Vi ser raskt om du kan oppnå bedre betingelser et annet sted, eller eventuelt forsikre deg om at renten du har i dag er god nok.

Enklere enn mange tror å bytte bank

Hvis vi finner ut at en annen bank er villig til å gi deg bedre rente,  mer fleksibel løsning eller et bedre produkt generelt, er det enkelt å flytte boliglånet. Vi gjør hele jobben for deg, og guider deg gjennom prosessen. Alle som har bank-ID kan signere lånedokument elektronisk fra de fleste banker (gjelder refinansiering, ikke nytt kjøp). Ved bytte av kontoer tilbyr de fleste banker hjelp med overføring av f.eks avtalegiroer. Da fyller man ut et enkelt bankbytteskjema.

For å innhente lånetilbud på dine vegne vil vi ha behov for dokumentasjon på inntekt og gjeld. Vi må få tilsendt siste skattemelding, utskrift fra Gjeldsregisteret og siste lønnsslipp. Vi kan sende deg en lenke for å innhente dette automatisk.

Filip Audunhus rådgiver på boliglån

Rask saksbehandling

Hos oss får du tildelt en fast rådgiver som hjelper deg hele veien. Etter en hyggelig samtale med deg kartlegger vi din økonomiske situasjon, hva du ønsker og hvilke banker eller låneprodukt innen boliglån som passer for deg.

For raskest mulig saksbehandling hos oss, kan vi gi deg en lenke for å hente ut nødvendig dokumentasjon. Dette er dokumenter som skattemeldingen, lønnsslipp og informasjon fra gjeldsregisteret.

Forventninger/betingelser angående boliglån

Samlet gjeld bør ikke overstige fem ganger samlet, årlig brutto inntekt. Lån kan innvilges inntil 85% av boligverdien/kjøpesum, realkausjon/sidesikkerhet aksepteres for eventuell manglende egenkapital. For å få innvilget et nytt boliglån må du ha minimum 15% av kjøpesummen + omkostninger i egenkapital, eller sikkerhet i en annen eiendom (det kan for eksempel være sikkerhet i foreldres bolig).

Nytt boliglån før du selger din gamle bolig?

Dersom du ønsker å kjøpe ny bolig før du har solgt din gamle, vil du ha behov for mellomfinansiering. Vi regner ut hvor mye penger du kan låne på forhånd i eksisterende bolig. Bankene skal ikke gi boliglån for mer enn 85% av verdien pr bolig, dette gjelder også på den boligen du allerede eier, men skal selge. Altså kan du ikke regne med å få låne 100% av din oppsparte verdi/kapital.

Eksempel: Verdi på bolig er 6 millioner og boliglån på denne i dag er 3 millioner. Du kan da maks ha lån + mellomfinansiering innenfor 85% av verdien som da blir 5,1 mill (6 mill x 85%). Du har allerede 3 mill i boliglån og kan få 2,1 mill ekstra i mellomfinansiering.