Boligkreditt

Boligkreditt

En fleksibel form for boliglån. Du får innvilget en maks ramme,
men betaler renter kun på den delen av rammen som du har benyttet.

Hva er boligkreditt?

Rammelån gjør det enklere å ha tilgang til penger når behovet oppstår. Dette er det mest fleksible boliglånet du kan ha.
Banken kan tilby rammelån innenfor 60% av din boligverdi. Du bestemmer selv når og hvor mye du vil innbetale på lånet. De fleste banker krever at du skal innbetale rentekostnaden på rammelånet. Andre har ikke noe krav om dette. I praksis spiller dette ingen rolle, siden du likevel kan disponere fritt innenfor lånerammen. Her kan du ikke velge mellom fastrente. Årsaken til at du ikke kan ha fastrente på boligkreditten, er at du skal ha mulighet til å sette inn penger og ta ut penger som du selv vil.

Eksempel

Du har en bolig med verdi 6.000.000. Du kan da få maks 3.600.000 i boligkreditt (60% av verdien).
Fra før har du et vanlig boliglån på 3.000.000. Boligkreditten brukes da til å refinansiere lånet på 3.000.000, men du har da i tillegg 600.000 stående på en lånekonto for fremtidige behov. Du betaler ikke renter på disse 600.000 før du har flyttet noen av disse pengene over på en brukskonto. Da betaler du også renter på den summen du overfører.

FAQ – dette lurer mange på om boligkreditt

Hvem kan få boligkreditt?

Banken kan gi deg rammelån når belåningsgraden er under 60 %. Det vil si at lånet er på maksimalt 60 % av markedsverdien på boligen din. Banken vil også vurdere dette fra kunde til kunde da det ikke er alle som kanskje bør ha en såpass stor fleksibilitet med sitt lån, men heller bør ha jevne nedbetalinger.

Boligkreditt vs rammelån eller fleksilån

Kjært barn, mange navn. Her gjelder også dette. Produktene er like, men bankene har forskjellige betegnelser på produktet. Det vil også være forskjell fra bank til bank hvor fleksibelt lånet er. Snakk med oss, så finner vi riktig bank for deg.

Hva er forskjellen på boligkreditt og boliglån?

Med et vanlig boliglån, har du ikke noe ekstra penger stående på en konto for fremtidige behov. Dersom du egentlig ikke har behov for ekstra penger, men kun ønsker å betale renter, vil et vanlig boliglån med avdragsfrihet være et billigere alternativ.

Hvor lenge kan man ha boligkreditt?

Det vanligste er at bankene innvilger boligkreditt i inntil 10 år, men med mulighet for forlengelse. Dette gjør de for å kunne sjekke at kunden tåler å ha denne fleksibiliteten uten å øke forbruket i større grad.

Hva er renten på boligkreditt?

Renten på boligkreditt er som oftest litt høyere enn på vanlig boliglån. Det er ikke noe poeng i å ha boligkreditt dersom du ikke har noen hundre tusen ekstra i fleksibel ramme. Da vil et avdragsfritt boliglån være et bedre alternativ.

Hva er ulempene med boligkreditt?

Forbruket ditt kan fort øke mer enn det burde fordi du har så stor fleksibilitet. Noen lar være å nedbetale på lånet og lar rentekostnaden «spise» på den ledige rammen. Denne lånetypen krever større økonomisk disiplin.

Lånekonto og sparekonto i ett

Dette fungerer også som en sparekonto ved at låntakeren kan bruke den disponible rammen til å sette inn penger. Eksempel: Du har en ramme på 1 million, men har kun benyttet 700.000 av denne rammen. Da betaler du renter for et lån på 700.000. Om du setter inn f.eks. feriepenger på 50.000, vil du redusere gjelden din til 650.000 og renter belastes for dette beløpet. Du kan når som helst føre pengene tilbake til brukskonto igjen.

Samarbeidspartnere:

Logo BN Bank
Logo Sparebank1 SMN
Logo Skagerrak sparebank
Logo Skue Sparebank
Logo Sparebank 68 grader Nord
Logo Bluestep Bank
Logo Nordax Bank
Logo MyBank
Logo Balansebank
Logo Kraft Bank
Logo Instabank
Logo Svea
Logo Lea Bank
Logo you pluss
Logo Ya lånet
Logo Resurs
Logo Brage Finans