Dette bør du vite om gjeldsregisteret

Dette bør du vite om gjeldsregisteret

Hvordan fungerer gjeldsregisteret og hva kan du gjøre for å bedre din egen låneevne?

Gjeldsregisteret forteller deg hva du har av kredittgjeld og rammekreditter samt gi deg oversikt over hvilke kredittkort du har

Logg inn på Gjeldsregisteret.com og velg «for privatpersoner» i toppmenyen og deretter innsyn i egne opplysninger. Her vil du kunne se dine gjeldsopplysninger relatert til forbrukslån, rammekreditter og kort. Både kredittramme og reell saldo vil framkomme.

Informasjon om Gjeldsregisteret:

  • Når slettes informasjonen dersom du betaler ned gjeld eller sier opp ubenyttede kredittkort:
    – Når gjelden er innfridd og eventuell kredittramme er avviklet. Når oppdaterte gjeldsopplysninger er mottatt og registrert, skal tidligere gjeldsopplysninger slettes.
  • Inneholder Gjeldsregisteret opplysninger om hus, bil og studielån?
    – Nei, i første fase opplyser Gjeldregisteret bare om lån uten sikkerhet. Lån med sikkerhet finner man opplysninger om ved en kredittsjekk hos for eksempel Bisnode eller Experian.
  • Hva bør du gjøre?
    – Kontakt banken å få de til å slette kreditter eller avslutte kort du ikke benytter. Dersom du har flere kredittkort i bruk med høy rente bør du sørge for å refinansiere dyre smålån slik at du samler disse i ett forbrukslån. Renten er mye lavere og du kan redusere nedbetalingstiden.

Avslutt kort du ikke bruker aktivt, rammen teller som gjeld selv om kortet ikke er benyttet.

Når du skal søke om boliglånrefinansiering eller andre typer lån undersøker banken hva som er registrert i ditt navn hos Gjeldsregisteret. Alt som fremkommer her regnes som en del av din gjeld, selv kredittkort som ikke er benyttet. Altså, om du har et kredittkort hvor du har benyttet 0,-, men kredittrammen står på 50 000,-, vil banken kalkulere med at du har (potensielt) 50 000.- i gjeld fordi du i prinsippet kan handle varer og tjenester for 50 000,- på dette kortet når som helst.