Mellomfinansiering

Mellomfinansiering

– Når du vil kjøpe ny bolig før du har solgt den gamle.

Mellomfinansiering illustrasjon av 2 boliger med piler mellom

Sikkerhet i boligen du skal selge

Hva er mellomfinansiering? Du har ofte behov for mellomfinansiering når du skal kjøpe ny bolig før du har solgt den gamle. Mellomfinansiering er kapital du har til overs i boligen du skal selge.

Mange velger å slå til på drømmeboligen før de har fått solgt sin nåværende bolig, andre får kanskje ikke solgt boligen så lett som de hadde trodd. Dermed blir man for en kort periode stående med to boliger. Da kan vi hjelpe deg med en såkalt mellomfinansiering, som kommer i tillegg til eventuelt lån på eksisterende bolig. Mellomfinansieringen er avdragsfri, slik at den økonomiske belastningen ikke blir for stor. Det vanligste er at man får en mellomfinansiering med løpetid på 6 måneder, hvor man kun betaler renter på dette lånet. Dersom man ikke har fått solgt innen 6 måneder forlenges mellomfinansieringen.

Når kan du bruke mellomfinansiering?

  • Når du vil kjøpe deg ny bolig før du selger den du bor i nå
  • Når du har solgt bolig og skal kjøpe ny bolig, men ikke har mottatt oppgjør for den solgte boligen ennå. Noen velger å sette overtagelsen en god stund frem i tid slik at de har god tid på å finne seg ny bolig.

Ofte stilte spørsmål om mellomfinansiering:

Hva er mellomfinansiering?

Mellomfinansiering innebærer at banken låner ut nok penger for at du skal kunne eie to boliger samtidig i en kortere periode. Under mellomfinansieringsperioden har du to parallelle lån – et mellomfinansieringslån som dekker det nye lånebehovet, og det gamle boliglånet.

Hvor lenge kan man ha mellomfinansiering?

Vanligvis er mellomfinansieringslånet avdragsfritt, og har opptil 12 måneders løpetid. Det betyr at du kan eie to boliger i opptil et år. Når du får oppgjøret for boligen du har solgt, betales mellomfinansieringen tilbake. På det nye ordinære boliglånet får banken sikkerhet i den nye boligen.

Hva koster mellomfinansiering?

Mellomfinansiering er som oftest litt dyrere enn et vanlig boliglån, men du belastes kun for renter på dette lånet i den perioden du har det. Så snart du har fått oppgjør for salg av din gamle bolig, innfris mellomfinansieringslånet.

Hva er mellomfinansiering bolig?

Mellomfinansiering er et ekstra lån i den perioden du eventuelt eier to boliger samtidig. Lånet har sikkerhet i bolig.

Hvordan beregne mellomfinansiering?

Mellomfinansiering brukes for eksempel i perioden fra man har kjøpt bolig, til du har solgt egen bolig. Velg om du skal regne på antall dager, uker, eller måneder. Deretter legger du inn rentesats, lengde og etableringsgebyr.

Hvordan fungerer mellomfinansiering?

Mellomfinansiering er et boliglån med sikkerhet i den boligen du skal selge, altså den du flytter fra. Da får du flyttet egenkapitalen som er låst i boligen, over til den nye boligen du kjøper – før du har solgt din gamle. Vanligvis er mellomfinansieringslånet avdragsfritt, og har opptil 6 måneders løpetid.

Hvor mye kan man få i mellomfinansiering?

Man kan få inntil 85% av ledig verdi i begge boliger minus eksisterende gjeld, salgsomkostninger og forventet påløpte renter. Altså; Om du har en bolig til 5 millioner med 3 millioner i gjeld og kjøper en ny bolig til 5 millioner, kan du tilby sikkerhet for samlet 10 millioner. 85% av dette er 8,5 millioner minus gjeld på 3 millioner og salgsomkostninger + kjøpsomkostninger, ca 250.000. Da gjenstår det ca 5.250.000 du kan få i mellomfinansiering. Dette er et svært forenklet regnestykke, men en god indikator.

01

Gratis tjeneste

Alle våre tjenester er gratis for deg som kunde, fordi Eiendomsfinans honoreres av bankene vi samarbeider med. Tilbudet eller tilbudene vi presenterer for deg, er uforpliktende.

02

Fast rådgiver

Personlig oppfølging er nøkkelordet hos Eiendomsfinans. Du får en fast rådgiver som ser hele ditt økonomiske bilde, slik at vi kan gi deg råd om endringer du bør vurdere for å oppnå lavest mulig kostnad på dine lån.

03

Mange års erfaring

Siden 1993 har Eiendomsfinans hjulpet titusenvis av kunder med å finne riktig bank og låneprodukt, og ingen tilsvarende bedrift i Norge har vårt utvalg av samarbeidspartnere innen finansiering.

Mellomfinansieringen har gjerne inntil seks måneders løpetid med mulighet for noen måneders forlengelse. Det betyr at du kan eie to boliger i opptil ca. et halvt år. Når du eller megler får oppgjøret for boligen du har solgt, betales mellomfinansieringen tilbake til banken. På det nye ordinære boliglånet får banken sikkerhet i den nye boligen.

Å skulle sitte med to boliger høres i utgangspunktet uoverkommelig dyrt ut. Kjøpes for eksempel den nye boligen for fire millioner, og og den gamle har lån på tre millioner, sitter man med gjeld på syv millioner i denne fasen. Men utgiftene trenger ikke å bli så høye som det først kan høres ut som, ettersom mellomfinansieringen løper avdragsfritt. Dersom lånet på eksisterende bolig har sikkerhet innenfor 60%, kan også dette lånet gjøres avdragsfritt i salgsperioden.

Kostnaden til mellomfinansieringen vil derfor ikke velte lasset, selv om du sitter med et høyt lån i denne perioden. Det er hva du til syvende og sist får solgt boligen din for, som har mest å si for økonomien framover.

Takst, verdivurdering eller salgssum på din nåværende bolig benyttes som grunnlag for å beregne hvor mye du kan få i mellomfinansiering, så trekkes eksisterende boliglån og meglerkostnader fra. Total gjeld og sikkerhet skal da være under 85% av den totale verdien av begge boligene.

Dersom du allerede har solgt bolig, men ikke overlevert den til ny eier før du selv overtar din nye bolig, kan banken beregne inntil 100% av verdien på boligen. Det betyr at du kan låne 100% av din bundne egenkapital, minus dagens lån og meglerkostnad.

Hva er en transporterklæring?

Hvis du har solgt din eksisterende bolig og kjøpt en ny bolig, men fortsatt ikke mottatt oppgjøret for salget, kan det være nødvendig med mellomfinansiering. Banken kan i denne sammenhengen forskuttere den egenkapitalen du har opptjent i din solgte bolig. Dette krever at du signerer en transporterklæring.

Transporterklæringen betyr at du godkjenner at megleren overfører egenkapitalen til banken når oppgjøret for salget er ferdig.

Låneeksempel:
Et mellomfinansieringslån på 1 000 000 millioner med eff. rente på 7,79%, vil over 6 måneder ha en rentekostnad på ca. 38.763,-. Totalt 1 038.763,-. Her iberegnet etableringsgebyr på 2.000 og termingebyr på 45,-. Rente nom. 7.40%/ eff. 7,79%.

Les mer om lån til sekundærbolig her

Eier du bolig fra før kan vi hjelpe deg med å estimere verdien på denne, og bistå med tips om en dyktig eiendomsmegler i ditt område. For raskest mulig saksbehandling, legg ved siste skattemelding, fersk lønnsslipp, verdivurdering, FINN-kode og evt. annen relevant dokumentasjon.

Vi samarbeider med flere banker og kredittinstitusjoner, og har derfor rik kunnskap om løsningene og produktene som finnes. Sammen gjennomgår vi din finansielle situasjon og finner en optimal løsning for deg.

Samarbeidspartnere:

Logo BN Bank
Logo Sparebank1 SMN
Logo Skagerrak sparebank
Logo Skue Sparebank
Logo Sparebank 68 grader Nord
Logo Bluestep Bank
Logo Nordax Bank
Logo MyBank
Logo Balansebank
Logo Kraft Bank
Logo Instabank
Logo Svea
Logo Lea Bank
Logo you pluss
Logo Ya lånet
Logo Resurs
Logo Brage Finans