Dame som holder en planke

Øke boligverdi

Slik kan du raskt øke verdien
på din egen bolig

Planlegger du å selge boligen din?

I så fall kan det være gunstig å utføre små og enkle tiltak som kan gjøre boligen langt mer attraktiv for potensielle kjøpere. Oppussing trenger ikke å koste spesielt mye, og veldig mye kan gjøres på egen hånd.


Her er noen tips om hvordan du raskt kan øke boligverdien

Først: Kartlegg hva som bør gjøres

Før du setter i gang, er det lurt å få et overblikk over hva som bør fikses på – og hva som er greit slik det er. Du kan med fordel la en eiendomsmegler eller venn gi deg noen gode råd om hva de ville ha forandret på.

Innspill fra andre er gull verdt, da det kan være vanskelig å selv se hva som bør gjøres. Om du har bodd i boligen din lenge, legger du kanskje ikke merke til de små tingene som kan forbedres.

Økt boligverdi med enkel oppussing du kan gjøre selv

Boligens salgssum avgjøres i stor grad av markedet. Hvor mye kjøperen er villig til å legge på bordet i en budrunde, handler ofte om hvor godt førsteinntrykk de får på visningen.

Mye kan gjøres for å øke boligens verdi. Et eksempel på dette er renovering av bad, men dette kan være både dyrt og tidkrevende. Samtidig bør jobben utføres av profesjonelle. Her er noen forslag til hva du kan gjøre helt selv, og det til en ganske rimelig penge!

Maling og nye farger

Har ikke boligen din blitt malt på noen år? Gjør boligen din mer spennende og innbydende ved å male veggene før folk kommer på visning! Et par malingsstrøk på veggene kan gjøre underverker, og skaper fort et nytt og fresht inntrykk.

Velg gjerne noen av årets trendfarger, eller tidløse, duse og naturlige farger som passer til «alt». Noen av fargene som har vært populære de siste årene, er duse grønnfarger, brente jordtoner og beige fargenyanser.

Det å male boligen innvendig er en smart investering. Én liter med maling vil normalt sett dekke en tak- eller veggflate på 9 m2. Ta høyde for at du bør male to strøk. Er for eksempel veggen din 10 m lang og 2,40 m høy, trenger du 5,3 liter maling om du skal male to strøk.

Om hele boligen og alle innvendige vegger skal males, blir den totale kostnaden gjerne et sted mellom 10–30 000 kroner. Prisen vil imidlertid avhenge av mange faktorer, inkludert valg av maling, antall vegger, hvor mange strøk du maler og lignende.

Ny inngangsdør

Inngangsdøren er noe av det første man blir møtt av, og har en stor betydning for førsteinntrykket til de som kommer på visning. Du kan fint kjøpe en ny dør og montere denne selv, noe som kan øke verdien på boligen.

Inngangsdøren kan bidra til å forsterke det klassiske eller moderne uttrykket du er på jakt etter, og kan være med eller uten vindu. I de fleste tilfeller koster en ny ytterdør et sted mellom 6 500 og 20 000 kroner.

Par i stue med pappesker, kaffekopper og plantegninger

Nytt gulv

Et nytt gulv kan også øke verdien på boligen din. Har du et gammelt, slitt gulv som har sett bedre dager? Både parkett-, laminat- og flisgulv kan gi boligen et stilrent og innbydende uttrykk.

Om du skal legge nytt parkettgulv, kan du regne med en kvadratmeterpris fra omtrent 250 til 2 000 kroner. Laminat er ofte noe billigere. Skal du legge parkettgulv på en gulvflate på 50 m2, kan du altså regne med at det koster et sted mellom 12 500 og 100 000 kroner.

Andre tiltak som øker boligverdien

Foruten maling, nytt gulv og ny inngangsdør, finnes det også andre verdiøkende tiltak du kan gjøre i egen bolig. Her er noen raske tips:

  • Bytt ut eller puss opp gamle benkeplater
  • Sett opp en ekstra vegg slik at boligen får et ekstra soverom
  • Legg ny terrasse
  • Sett inn peis

Det å sette inn en balkong kan også bidra til å øke boligens verdi, siden mange kjøpere vektlegger dette når de er på boligjakt. Men akkurat dette er kanskje ikke like enkelt å gjøre selv, med mindre du er over snittet nevenyttig.

Bruk 10 000 kroner og øk verdien på boligen din

Det å pusse opp og fikse litt på boligen din kan løfte helhetsinntrykket mange hakk. Du trenger kanskje ikke å investere mer enn 10 000 kroner i oppussing for at boligens verdi skal øke.

Enkel overflateoppussing er relativt billig sammenlignet med andre oppussingsprosjekter, og kan gi god valuta for pengene. Det at du kan gjøre mye selv, bidrar også til å holde kostnadene nede.

eksklusivt soverom med sorte vegger, dobbeltseng med lysegrått satengsengetøy og en grå puff foran sengen

Hvordan finansiere oppussing?

Siden oppussing ofte koster litt penger, er det mange som trenger litt finansieringshjelp for å kunne realisere prosjektet. Mangler du oppsparte midler, er det kanskje nødvendig med et lån hos banken.

I så fall er det lurt å sammenligne lånevilkår hos flere ulike banker før du bestemmer deg. På den måten kan du sikre deg så gunstig effektiv rente som overhodet mulig. Eiendomsfinans er en brukervennlig sammenligningstjeneste som er designet for nettopp dette formålet. Sammenlign oppussingslån fra ulike banker på 1, 2, 3!