Jente sitter på huk i en park og kaster snøball

Prøv snøballmetoden til nedbetaling av gjeld

Snøballmetoden

Start med det minste lånebeløpet først og avslutt med det største. Ved å velge denne metoden motiveres du av å se at ett og ett lån forsvinner raskere.

I enkelte tilfeller så står man i en situasjon der det ikke er mulig å refinansiere, og da må man tenke litt alternativt. Det finnes mange måter å nedbetale lån på, og svært ofte så viser det seg at den vanligste måten ofte ikke er den beste.

Som regel så forholder man seg til den nedbetalingsplanen som bankene har satt. Hvis du gjør det, er det vanskelig å komme i mål og vanskelig å holde motivasjonen oppe.

Snøballmetoden er en måte å nedbetale gjeld på som viser seg å både være raskere og mer motiverende. Gjennom alle mine år i bankverdenen, har jeg sett flere eksempler på at kundene har klart å betale ned gjeld de ikke trodde var mulig ved å gjøre det på denne måten.

Det er lett å tenke at snøballmetoden virker som en dårlig løsning for å betale ned gjeld. Ville det ikke vært en bedre løsning å starte med det lånet som er dyrest, altså det som har høyest rente?

Vel, dersom du gjør det så vil det faktisk være rimeligst totalt sett, men problemet med å starte nedbetaling på lånet med høyest rente, er at det er så fryktelig lett å bli umotivert.

Grunnen til det er at det tar fryktelig lang tid å komme seg videre dersom lånet som ligger som nummer 1 er på kr. 450.000,- . Da er det mye mer motiverende å kanskje klare å kvitte seg med 4 lån i løpet av kort tid.

Følg meg gjerne på Instagram:

Monica Amundsen Holen | seniorrådgiver | Eiendomsfinans Harstad

For å benytte metoden, må du gjøre følgende:

  1. Sorter alle gjeldspostene dine etter lånets størrelse. La det minste lånet stå øverst som nummer 1.
  2. Betal kun minimumsbeløpet på gjeldspost 2 og nedover.
  3. Betal så mye du klarer på gjeldsposten som står som nummer 1
  4. Når du har betalt ned lånet som står som nummer 1, så har du frigjort eks. kr. 500.- pr. mnd. Disse 500,- kan du bruke som tilleggsinnbetaling på det lånet som nå flytter seg opp til 1.plass på listen din. Du skal fortsatt betale så mye du bare klarer på lån nummer 1, og kun minimumsbeløpet på lån nummer 2 osv. Nå har du plutselig ett lån mindre å forholde deg til.

Om du har noen spørsmål, eller trenger noen gode råd, kan du ringe meg på 926 62 904. Du kan også fylle ut skjemaet under, så kontakter jeg deg 🙂