energieffektivisering illustrasjon med dame foran et hus med klassifisering a,b og c

Energieffektivisering 

Energieffektivisering av bolig

Med rekordhøye strømpriser har stadig flere av oss fått øynene opp for energieffektiviserende tiltak hjemme. Ved hjelp av små og store tiltak kan du potensielt redusere strømforbruket, og dermed også strømutgiftene dine. Det finnes flere løsninger som er aktuelle. Her ser vi nærmere på noen av dem!

Hvordan spare strøm i huset ditt?

Alle som bor i husstanden kan gjøre sitt for å bidra til lavere strømforbruk. Man kan skru ned temperaturen et par grader, ta kortere dusjer og utsette klesvasken til de tidspunktene da strømmen er billigst. Det finnes imidlertid også en rekke andre tiltak man kan gjøre. Disse kan bidra til at boligen blir mer energieffektiv uten at du trenger å gjøre så mye selv.

Illustrasjon som viser strømmåler på en radiator for energieffetivisering

Isolering

Mange nordmenn bor i eldre og trekkfulle boliger. Dersom det er mye trekk i boligen din, skyldes dette ofte dårlig isolering. Kort fortalt betyr dette at mye av varmen som produseres inne i boligen forsvinner ut, noe som ikke er særlig energieffektivt.

En håndverker kan bistå med termografering av boligen, og finne ut hvor varmen tar veien. Et annet tips er å føre et stearinlys rolig langs vinduer, kriker og kroker, og se hvor flammen beveger seg. Om flammen blafrer, har du sannsynligvis funnet et område der varmen lekker ut.

Det er vanlig at mye varme går tapt ut gjennom sprekker mellom vegger og gulv, eller mellom vinduskarmer og vegger. Om vinduene er gamle kan mye varme gå tapt gjennom glasset, også.

Ved å isolere boligen der det er mye trekk og installere to-lagsvinduer, kan du redusere varmetapet betydelig. Dette er noe du kan gjøre selv, men mange foretrekker å få hjelp av en håndverker.

Installasjon av varmepumpe

Visste du at 50–60 % av strømforbruket til en gjennomsnittlig norsk husholdning går til oppvarming av boligen? Om du erstatter en gammel og energikrevende varmeovn med en mer energieffektiv løsning, kan du potensielt spare mye penger.

Varmepumper produserer mer varmeenergi enn mengden strøm de forbruker, noe som gjør de veldig energieffektive. Med en varmepumpe kan du fort redusere forbruket med mer enn 9 000 kWh årlig. Når strømprisen er høy, kan dette utgjøre mange tusenlapper i løpet av et år.

Husk at installasjon av varmepumpe må utføres av en sertifisert installatør, og at det er ulovlig å montere den på egen hånd.

Varmepumpe = energieffektivisering.

Lyspære med grønne blader som illustrerer energieffektivisering

illustrasjon av strømmåler

Utnytt din automatiske strømmåler

I løpet av 2019 hadde norske husholdninger fått installert automatiske, smarte strømmålere (AMS-målere) hjemme. Disse digitale strømmålerne medførte at man ikke lenger trengte å lese av strømmen manuelt.

Automatiske strømmålere byr imidlertid også på andre fordeler. Ifølge Enova gir de deg også mulighet for å følge med på strømforbruket ditt på mobilen.

Det er for øvrig også mulig å automatisere strømforbruket, slik at strømkrevende apparater er aktive når strømmen er billigst. Tidsstyrt strømsparing er veldig praktisk og energieffektivt, og noe strømleverandøren din kan hjelpe deg med.

Andre energieffektive tiltak

Det finnes utallige løsninger som kan bidra til at boligen din blir mer energieffektiv. Foruten de overnevnte tiltakene, kan du vurdere følgende:

  • Solcellepaneler på taket
  • Solfangere
  • Vannbåren varme
  • Ventilasjonssystem med varmegjenvinning (balansert ventilasjon)
  • LED-lys fremfor halogen- eller glødepærer
  • Smart varmtvannsbereder

Husk at mange tiltak gir deg rett på Enova-støtte. Det betyr at en del av kostnadene dekkes av det offentlige. Dette gjelder blant annet ved installasjon av vannbårent varmeanlegg, smarte varmtvannsberedere, solcelleanlegg eller væske-til-vann-varmepumper.

En håndverker hjelper deg med energieffektivisering av huset

Mange energieffektiviserende tiltak krever hjelp fra håndverker. Dette gjelder blant annet alle tiltak som gir Enova-støtte. Om du ikke kan dokumentere at jobben er utført av sertifiserte profesjonelle, mister du også retten på støtte.

Selv når det er snakk om etterisolering av boligen, kan det være greit å la en profesjonell håndverker gjøre jobben. På den måten kan du føle deg trygg på at jobben utføres på en forskriftsmessig god måte.

illustrasjon av dame foran et hus merket med energiklasse a, b og c

Hvordan finansiere energieffektiviserende tiltak?

Det å investere i energieffektivisering koster penger, men er som regel økonomisk gunstig på sikt. Om du ikke har oppsparte midler, har du kanskje behov for hjelp med finansiering. I så fall er det lurt å finne riktig bank og lånet med de mest gunstige betingelsene.

Eiendomsfinans hjelper deg med å innhente lånetilbud fra flere aktører, slik at du enkelt kan velge den mest gunstige løsningen.

Sammenlign ulike tilbud, nå!