Lån med gjeld

Lån med gjeld

Hvordan gjeld har du
og hva vil du gjøre med den?

Vi hjelper deg med gjeld. Om du ønsker å refinansiere for å samle lån, oppnå bedre betingelser eller rydde opp i betalingsanmerkninger.

Under finner du svar på mange vanlige spørsmål om lån med gjeld.

Prøv vår lånekalkulator:

Usikret lån med gjeld

Forbrukslån og kredittkort, også kjent som usikrede lån, er en type lån der låntakeren ikke trenger å stille noen form for eiendel eller verdigjenstand som sikkerhet for å få lånet godkjent.

 1. Ingen pant: Som nevnt, trenger låntakeren ikke å stille noen eiendeler som sikkerhet for lånet. Dette gjør det mindre risikabelt for låntaker når det gjelder å miste verdifulle eiendeler.
 2. Høyere rente: Siden banken tar en større risiko ved å tilby usikrede lån, vil renten på slike lån ofte være høyere sammenlignet med sikrede lån (som boliglån).
 3. Kredittvurdering: Lån uten sikkerhet er ofte avhengige av låntakerens kredittvurdering og økonomiske historie. Långivere vil vurdere din evne til å tilbakebetale lånet basert på din inntekt, tidligere lånehistorie og kredittscore.
 4. Mindre lån: Usikrede lån har vanligvis en øvre grense på hvor mye du kan låne. Denne grensen er lavere enn hva du kanskje kan låne med sikkerhet. Beløpet du kan låne, vil også være avhengig av din økonomiske situasjon og kredittverdighet.
 5. Raskere godkjenning: Fordi det ikke er behov for verdivurdering av eiendeler, tar lån uten sikkerhet vanligvis kortere tid å godkjenne. Disse utbetales også raskere enn sikrede lån som boliglån og billån.
 6. Bruksområder: Usikrede lån kan brukes til en rekke formål, inkludert å betale for uforutsette utgifter, samle gjeld, finansiere reiser, eller for andre personlige behov.

Det er viktig å merke seg at du som låner har et juridisk ansvar for å tilbakebetale lån uten sikkerhet. Hvis du misligholder lånet, kan det føre til økonomiske konsekvenser, inkludert negative påvirkninger på kredittvurderingen og mulig inkasso. Derfor er det viktig å nøye vurdere lånevilkårene, renten og din egen evne til å tilbakebetale før man tar opp et usikret lån.

Boliglån med gjeld

Et boliglån med gjeld, eller bare «boliglån,» er en type lån som folk vanligvis tar opp for å kjøpe eller refinansiere en bolig. La oss forklare noen av de viktige begrepene knyttet til boliglån med gjeld:

 1. Boliglån: Dette er selve lånet som du tar opp for å kjøpe en bolig. Lånet gir deg muligheten til å låne en betydelig sum penger, som du deretter betaler tilbake over tid, vanligvis i månedlige avdrag. Boliglånet kan være med fast eller flytende rente.
 2. Gjeld: Dette er det totale lånebeløpet som du skylder banken. Dette beløpet inkluderer både det opprinnelige lånebeløpet og eventuelle renter du skylder på lånet.
 3. Renter: Dette er kostnaden for å låne penger. Renten beregnes som en prosentandel av den utestående gjelden og legges til ditt månedlige avdrag.
 4. Låneperiode: Dette er tidsperioden du har avtalt å tilbakebetale lånet i sin helhet. Vanlige låneperioder varierer, men 20, 25 og 30 år er typiske valg.
 5. Månedlige avdrag: Dette er beløpet du betaler hver måned for å nedbetale boliglånet ditt. Hvert avdrag består av både selve lånet og renter.
 6. Låneavtale: Dette er den kontrakten du inngår med banken som beskriver betingelsene for lånet, inkludert rentesatsen, låneperioden, eventuelle gebyrer og vilkår for tilbakebetaling.
 7. Sikkerhet: Boligen du kjøper med boliglånet fungerer som sikkerhet for lånet. Dette betyr at hvis du ikke klarer å betale tilbake lånet som avtalt, kan banken kreve at eiendommen blir solgt for å dekke det utestående lånebeløpet. Dette kalles tvangssalg.

Spørsmål og svar om lån med gjeld:

Det er vanlig å ha spørsmål om lån med gjeld. Her er fem av de oftest stilte spørsmålene om lån med gjeld:

 1. Hva er forskjellen mellom sikret gjeld og usikret gjeld?
  • Sikret gjeld er lån som har sikkerhet for banken i en eiendel, for eksempel et boliglån der eiendommen brukes som sikkerhet. Usikret gjeld er lån som ikke har sikkerhet i en spesifikk eiendel, for eksempel kredittkortgjeld og forbrukslån.
 2. Hva er renten på lånet mitt, og hvordan beregnes den?
  • Renten på lånet ditt avhenger av flere faktorer som lånetype, din kreditthistorie, om du har sikkerhet for lånet og generelle markedsvilkår. Renten kan være fast eller flytende, og den beregnes som en prosentandel av det utestående lånebeløpet.
 3. Hvordan kan jeg samle gjeld for å håndtere den bedre?
  • Refinansiering eller å samle gjeld til ett lån innebærer å ta opp et nytt lån for å betale eksisterende gjeld, vanligvis for å oppnå lavere renter eller for å få en mer oversiktlig nedbetalingsplan. Dette kan bidra til å forenkle økonomien din og redusere månedlige utgifter.
 4. Hva er forskjellen mellom minimumsbetalinger og ekstra betalinger på gjeld?
  • Minimumsbetalinger er de minste beløpene du må betale hver måned for å unngå å være i mislighold av gjeld. Ekstra betalinger er frivillige innbetalinger utover minimumsbetalingene, som kan hjelpe deg med å nedbetale gjelden raskere og spare penger på renter.
 5. Hvordan påvirker gjeld min kreditthistorie og kredittpoeng?
  • Gjeld kan ha en betydelig innvirkning på kreditthistorien din og kredittpoengene du opparbeider deg. Å betale gjeld i tide og ikke ha så mye kredittkortgjeld kan forbedre kredittpoengene dine, mens mislighold og høy gjeldsbelastning kan senke dem.


Samarbeidspartnere:

Logo BN Bank
Logo Sparebank1 SMN
Logo Skagerrak sparebank
Logo Skue Sparebank
Logo Bluestep Bank
Logo Nordax Bank
Logo MyBank
Logo Balansebank
Logo Kraft Bank
Logo Instabank
Logo Svea
Logo Lea Bank
Logo you pluss
Logo Brage Finans