Førstehjemslån

Førstehjemslån

Med førstehjemslån får du ekstra lav rente når du kjøper din første bolig
– uansett alder.

jente med krøllete hår sitter blandt flytteesker og interiør med en hund på fanget

Å komme inn på boligmarkedet er krevende for mange, og vi er der for å hjelpe deg med å søke om førstehjemslån. Førstehjemslån er lånet for deg som skal kjøpe din aller første bolig. Førstehjemslån har mange fordeler, som muligheten til å ta opp et større lån med liten egenkapital til lavere rente.


Rådgivning om førstehjemslån

Å ha en samtale med en bank kan oppleves som litt skremmende for noen, men rådgiverne hos Eiendomsfinans er der for å hjelpe og støtte deg. Vi forklarer bank på en enkel måte. Vi vil beregne hvor mye du kan få i førstehjemslån slik at du ikke tar opp et lån som du ikke har muligheten til å betale tilbake. Rådgiveren kan også hjelpe deg med å lage en økonomisk plan slik at du kan nå boligdrømmen din raskere.

Vi sender deg en lenke som du kan godkjenne med bank ID. Da henter din rådgiver informasjon om din økonomi, for eksempel selvangivelser og lønnsslipper. Alt dette hentes direkte fra Altinn. Under samtalen med rådgiveren, vil dere sammen finne den beste løsningen for din økonomi og dine behov.

Hvis det ikke er din første bolig du søker om lån til, men du er under 34 år, kan du lese mer om Boliglån UNG her.

Hvem kan få førstehjemslån?

Førstehjemslån er et lån til personer som ønsker å kjøpe sin første bolig. Følgende kriterier må være oppfylt for å kunne få førstehjemslån:

  • Du må være over 18 år
  • Du må være bosatt i Norge
  • Du må være fast ansett eller ha en inntekt som gir god økonomisk evne til å betjene lånet
  • Du må være førstegangskjøper, det vil si at du ikke har eid bolig i Norge de siste tre årene
  • Du må ha en egenkapital på minst 15% av boligens kjøpesum pluss omkostninger, eller ekstra sikkerhet hos kausjonist.

Dette må du vurdere:

Det er viktig å vurdere følgende når du skal ta opp et førstehjemslån:

Hva kan du betale?
Bankrådgiveren vil samarbeide med deg for å vurdere dine faste utgifter og inntekter. Du må være i stand til å betale lånet selv om renten stiger.

Egenkapital
Banken kan bare låne ut opptil 85% av boligens verdi, så du må ha minst 15% av kjøpesummen selv, eller ha kausjonist.

Familieforhold
Din familiesituasjon kan påvirke din økonomi. Noen eksempler: Om du har samboer som kan låne sammen med deg, om foreldre kan låne sammen med deg eller om du har forsørgeransvar for barn

Annen gjeld
Hvis du har andre lån, vil dette påvirke hvor mye du har til overs for å betale ned på boliglånet. Dette kan være forbrukslån, studielån, billån eller fellesgjeld.

Hva er førstehjemslån?

Førstehjemslån er et lån tilrettelagt for unge voksne i alderen 18 til 34 år som ønsker å kjøpe sin første bolig. Dette lånet gir deg muligheten til å låne opptil 85% av kjøpesummen, og i noen tilfeller opptil 100% hvis du har en kausjonist. Du bør være oppmerksom på at du ikke kan låne mer enn 5 ganger inntekten din, inkludert eventuelle andre lån som studielån og forbrukslån. Bankene i Norge er regulert av Utlånsforskriften og du må være i stand til å betjene lånet med en renteøkning på 3 prosentpoeng.

For de som er eldre enn 34 år, vil det avhenge av den enkelte bank om du vil være i stand til å få et førstehjemslån. Noen banker tilbyr førstehjemslån også til personer over 34 år.

Med førstehjemslån kan du finansiere opptil 85% av boligens verdi. Hvis du har tilleggssikkerhet, er det også mulig å søke om fullfinansiering på 100%.

Kan man flytte førstehjemslån?
Du har muligheten til å overføre et eksisterende førstehjemslån fra en bank til en annen, så lenge lånet ikke har blitt endret på underveis annet enn nedbetaling.

Hvis det ikke er din første bolig du søker om lån til, men du er under 34 år, kan du lese mer om Boliglån UNG her.

Finansieringsbevis til kjøp av din første bolig

Et lånebevis eller finansieringsbevis er en bekreftelse på at får boliglån opptil en bestemt sum hos en bank. Beviset kan du bruke som dokumentasjon på at du kan legge inn bud på en bolig. Du kan presentere det for selger eller megler.

Les mer om finansieringsbevis her

Søk om et finansieringsbevis via Eiendomsfinans.
Prosessen er stort sett både enkel og rask.
Det er en fordel å ha et finansieringsbevis når du ønsker å kjøpe en bolig.
Med et finansieringsbevis viser du at du har nødvendige midler til å foreta kjøpet.
Dette gir deg fordeler i en budrunde med korte frister.
Dessuten er det en fordel for selgeren eller megleren å se beviset på at du har finansiering i orden.